miercuri, 2 septembrie 2009
Pe "mushaţii" aromâni i-am lăsat mai la urmă,deşi au fost de departe preferaţii mei.Societatea Culturală Aromână a venit în forţă cu 3 ansambluri de dans:Iholu, Vrearea Armânească,Pilisterlu.
Ansamblul folcloric Iholu al Comunităţii Aromâne din România,Filiala Constanţa, a luat naştere în vara anului 2004.În anul înfiinţării a participat la Etno Festival Malovishtea 2004,în Macedonia,de unde s-a întors încununat cu mare succes.
Iholu este format din 18 membri ai Comunităţii Aromâne(tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani).Acest grup folcloric scoate în evidenţă faptul că numai împreună putem să evoluăm cultural,că numai noi,"deadun"putem face ca limba,cultura şi tradiţiile să fie păstrate de-a lungul timpului.În programele lor artistice se împletesc cu mare uşurinţă cântecul şi dansul specific armânilor,grămoşteni şi fârşiroţi.
Manifestări culturale unde ansamblul a luat parte:
-Festivalul Internaţional "Etni Fair Play"ce a avut loc la Vălenii de Munte;
-Festivalul Sinaia Forever 2005(având ca temă "Unitate prin diversitate-multiculturalitate".
A participat,de asemenea,la diverse emisiuni TV locale şi naţionale la Antena 1,Pro Tv,TVRM etc.La sediul filialei Constanţa,în fiecare duminică,începând cu orele 13:00,grupul Iholu alături de departamentul pentru tineret se întruneşte pentru repetiţie de jocuri şi cântece armâneşti.Aceste duminici sunt instructive pentru tinerii armâni,datorită faptului că astfel nu îşi uită originile,tradiţiile şi limba.
Ansamblul Vrearea Armânească din Călăraşi a luat fiinţă în anul 2004,sub coordonarea învăţătoarei Stamu Lavinia Catina,odată cu deschiderea cursului opţional de "Cultură şi Tradiţii la aromâni" şi a continuat să existe,astăzi sub coordonarea doamnei profesoare Carmen Duţu.Acest ansamblu a pus în practică dorinţa armânilor de a-şi păstra vii tradiţiile şi cultura,atât prin grai cât şi prin dansurile tradiţionale.Ansamblul a fost creat la iniţiativa copiiilor,toţi elevi de gimnaziu atunci,astăzi elevi la liceu cu o bogată experienţă.
Din 2004 până acum,a avut numeroase participări la spectacole,atât locale,cât şi naţionale:
-Zilele Aromânilor din Călăraşi(2005,2006,2007,2008,2009);
-Zilele Aromânilor din România;
-Festivalul Internaţional Hora Mare de la Călăraşi;etc
Membrii ansamblului sunt copii armâni ce provin din familii de aromâni integral sau din familii mixte,cu vârste între 10 şi 18,dornici să înveţe să păstreze tradiţiile armâneşti,graiul,cântecele li dansurile părinţilor,bunicilor,strămoşilor lor,dar şi ale lor.
Ansamblul de dans Pilisterlu s-a născut în luna iulie a anului 2000 şi este înfiinţat şi susţinut de Societatea Culturală Aromână.Pentru început au fost numai 15 membri,însă cu timpul "corlu armânescu"s-a lărgit tot mai mult şi în jur de 50 de persoane s-au perindat în acest grup.Au fost poate mult mai mult de 100 de spectacole şi cu atât mai multe repetiţii,au trecut prin diferite oraşe şi prin alte ţări în care trăiesc armânii.
De mai bine de 8 ani,dansul "porumbeilor" nu s-a oprit,iar acum,o nouă generaţie duce înainte dansul pentru a-l dărui generaţiilor viitoare.Pilisterlu are ca scop să promoveze cultura armânească:cântecul,dansul,poezia,tradiţiile.Însă toate acestea se realizează din plăcere.
Tocmai de aceea,din prima clipă în care a fost înfiinţat,Pilisterlu a reprezentat un mijloc propice pentru a cunoaşte persoane noi,pentru a realiza contacte,pentru a alfa tot mai mult despre armânii de aici şi din tot Balcanul.
Dorinţa de a cunoaşte îi uneşte.Dintotdeauna armânii şi tinerii armâni au vrut ca limba,tradiţiile şi frumoasele obiceiuri cu cântecele şi dansurile lor să nu piară.De aceea,cu aceeaşi plăcere şi dăruire,tinerii din grupul Pilisterlu vor să facă din viaţa lor un spectacol pe care să-l prezinte unei lumi întregi.
Cuvinte de soi: armâni, aromâni, multiculturalism, ProEtnica 2009, români, Sighişoara