vineri, 4 septembrie 2009

ProEtnica 2009 XII

ProEtnica n-a însemnat numai simpla prezentare a dansului şi cântecului tradiţional al comunităţilor etnice de pe teritoriul României.În fiecare seară,după concertul din Piaţa Cetăţii,ne-am bucurat de un Bal Interetnic în care am putut deprinde(unii cu succes,alţii mai puţin) câţiva din paşii pe care ni arătau membrii ansamblurilor.
Lăsând la o parte jocul şi cântul,standurile fiecărei etnii prezenta zilnic ceva nou şi poate neobişnuit.S-au vizionat şi filme:"Roma people in Jiu Valley"(Romii din Valea Jiului),"Judecătorul",ambele venite din partea Asociaţiei Thumende Valea Jiului.
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România s-a prezentat la ProEtnica cu un stand de carte al Editurii Hasefer,cu Ansamblul Hora(din Bucureşti),Corul Comunităţii Evreilor din Braşov şi cu două filme artistice de excepţie ale regizorului Radu Gabrea(ambele proiectate în Sinagogă).
Forumul Democrat German Sighişoara ne-a adus în atenţie Grupul de dansuri săseşti,format din elevi ai Liceului Joseph Haltrich Sighişoara,cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.
O prezenţă exotică a fost atelierul Oranizaţiei Femeilor Refugiate din România.În acest atelier am avut plăcerea să descopăr rochii şi cămăşi tradiţionale(bubu,deraa,galabia,muzabi,pagne,pendjabi),obiecte de pielărie(sandale samara,brelocuri,genţi,portofele),bijuterii aficane sau orientale,păpuşi,obiecte de decor şi multe altele,amintind de locuri indepărtate.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online