marți, 1 septembrie 2009

ProEtnica 2009 X

Şcoala Generală Nr.3 "Ioan Boldescu" din Giurgiu ne-a arătat vigoarea şi culoarea dansului ţigănesc.Grupul de dans ţigănesc Angle Rromalen! a luat fiinţă pe 8 aprilie 2009 cu ocazia Zilei Internaţionale a Rromilor,la iniţiativa profesoarei de limba romani Slate Steluţa.
Acest grup este format din elevi ai Şcolii Nr.3 "Ioan Boldescu" Giurgiu cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani şi au um mare succesc în judeţul Giurgiu datorită faptului că adoptă un stil de dans tradiţional rrom.
Au câştigat premiul I la concursul desfăşurat cu ocazia Zilei Internaţionale a Rromilor în Giurgiu şi tot locul I la concursul organizat cu ocazia zilei de 1 iunie.



Dansuri ţigăneşti au fost dispuşi să ne înveţe şi componenţii Ansamblului de dans Gypsy Eye din Iaşi.Trupa a fost înfiinţată în anul 2007 şi doreşte să promoveze dansul şi muzica ţigănească.Şi-a făcut debutul chiar de Ziua Internaţională a Rromilor printr-o paradă stradală,spre admiraţia ieşenilor.În dansurile Gypsy Eye se simt ritmuri specifice rromilor nomazi,lăieşi şi ursari.Pasiunea specifică etniei,mişcările alerte şi coregrafia fac din dansul lor un moment de încântare.
Prin dans tinerii rromi spun poveştile neamului din care fac parte.Atmosfera din sânul şatrei,traiul din societatea contemporană,dar şi secretele căsătoriilor sunt expuse publicului larg prin dans şi muzică.Fete frumoase,băieţi talentaţi,din şatră sau de la facultate,tradiţionali sau moderni,ne oferă şansa unică de a descoperi tradiţiile străbunilor lor păstrate cu sfinţenie de sute de ani.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online