duminică, 30 august 2009

ProEtnica 2009 VIII

Ansamblul armean Vartavar din Bucureşti este format din tineri.Dansurile şi cântecele sunt în special inspirate din folclorul tradiţional armean.La imaginea ansamblului pe lângă cântece şi dansuri,contribuie în mare măsură şi frumuseţea costumelor originale şi tradiţionale.




Obiectivul principal al ansamblului îl constituie păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor,cântecelor şi dansurilor populare armeneşti,dar şi cunoaşterea lor de către majoritate.Ansamblul contribiue astfel la îmbunătăţirea nivelului de percepţie "a celuilalt" într-o Europă a diversităţii multiculturale.

Dar Vartavar n-a fost singura plăcere pe care Uniunea Armenilor din România ne-a oferit-o.Ne-au încântat şi membrii Corului Bisericii Gherla-Armenopolis,cor înfiinţat în anul 1800.Repertoriul este constituit din cântece bisericeşti în limba armeană.În prezent corul armenesc are în componenţa sa 14 persoane,din care 12 s-au prezentat la ProEtnica,îmbrăcaţi în minunatele costume armeneşti.


Rămânem tot în Transilvania cu Fundaţia Communitas care a avut ca reprezentant Ansamblul de dans Harom din Jigodin Ciuc.Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2005.Cu ocazia unui bal al strugurilor câţiva tineri au hotărât să rămână împreună,să alcătuiască un grup de dans popular şi să păstreze tradiţiile atât de multe şi frumoase care s-au păstrat de-a lungul istoriei pe plaiurile secuieşti din Transilvania.
În repertoriul ansamblului figurează dansuri din:Niraj,Satu-Mare,Calota,Câmpie,Bonchida,Centea,Voivodeni,Moldova şi Ciucul de Sus.Ansamblul Harom se deosebeşte de alte grupuri de dans folclorice.Are în repertoriu patru cinema-dans spectacole,unde nu numai prin muzică,ci şi prin dans trimite publicului un mesaj despre tradiţii,dasuri,moduri de viaţă etc.
Repetiţiile,respectiv probele de dans au loc de două ori pe săptămână.Harom nu este numai un ansamblu,ci este un grup de prieteni care îşi petrec timpul liber împreună.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online