vineri, 28 august 2009

ProEtnica 2009 VI

Am ajuns la fraţii noştri sârbi:Ansamblul Plavi Delija,înfiinţat în anul 2004,fiind continuatorul unei vechi tradiţii ale sârbilor din localitatea Sânpetru Mare şi din zonă.Ansamblul numără în jur de 7+ de membri,având două generaţii de folclorişti:copii şi tineri.Conducătorul ansamblului este Radovan Iovanov,iar ansamblul funcţionează cu sprijinul Uniunii Sârbilor din România,filiala Sânpetru Mare,a cărei preşedinte este doamna Daniţa Pelaci,cadru didactic.

Ansamblul este sprijinit şi de Consiliul Local al comunei Sânpetru Mare.Colaborarea între primărie,consilul local şi Uniunea Sârbilor a stat la baza multor apariţii de excepţie a tinerilor din Sânpetru Mare,având succese pe scenele din România şi Serbia.Printre cele mai mari succese ale ansamblului se numără participările la:
-Festivalul Folclorului Sârbesc din România;
-Festivalul European al Folclorului Sârbesc;
-Festivalul de Muzică şi Dansuri Populare Româneşti din Serbia;
-Festivalul Interetnic la Guduriţa-Serbia etc-
De asemenea participarea la o serie de manifestări culturale la Buziaş,Costineşti,Kikinda,Vrbas,Zrenjanin completează imaginea unui ansamblu folcloric sârbesc de succesc care reprezintă comunitatea sârbă din România cu cinste.
Pentru întreaga sa activitate ansamblul folcloric Plavi Delija a obţinut în 2008 cea mai mare distincţie a Uniunii Sârbilor din România:"Diploma Sf.Vid de Kosovo"(Vidovan).
Plavi Delija a pregătit pentru ProEtnica următoarele coregrafii:
-Studeniţa(din Serbia Centrală)
-Banat(din zona Banatului românesc)
-Pirot(din Serbia de Sud)





Uniunea Ucrainienilor din România a fost reprezentată de o echipă de dansuri formată din ansamblurile:Roneanski Holosy(Vocile Ronei),Cervona Kalyna(Călina Roşie) şi Sokoly(Şoimii).
Ansamblul Vocile Ronei a fost înfiinţat în urmă cu 60 de ani,iar Călina Roşie,acum 20 de ani.Cele două formaţii sunt alcătuite din tineri din cadrul şcolii şi din sat,învăţători şi din profesori.
Au participat la numeroase festivaluri şi concursuri obţinând multe premii pentru interpretare artistică.

0 Comments:

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online